Vereniging Telstar 2015 energie neutraal

zondag 04 januari 2015 14.08 uur | laatst gewijzigd: woensdag 04 maart 2015 08.51 uur | auteur: Ton Jansen

Het ICASUS model voor basisscholen is succesvol toegepast voor korfbalvereniging Telstar. Met hulp "zondelen" wordt het verbruik gecompenseerd met zonnestroom.

50 zonnepanelen staan sinds eind december op het dak van het comples van Telstar in Hoevelaken. Via het draaiboek wat ICASUS voorbereid heeft is de verening overgegaan tot verduurzaming van het complex. Voorzitter Wout Veldhuizen is door de gemeente Nijkerk zelf ook in het zonnetje gezet.

De zondelen actie waarbij leden via een uitgestelde "obligatie"lening konden aanschaffen was binnen een week al uitverkocht. Hiermee werd de financiering geregeld voor de 50 zonnepanelen van de vereniging.

De zondeel certificaten worden in de komende jaren in een keer met rente uitebetaald. Vanuit de besparing wordt bepaald hoeveel certificaten uitbetaald worden. De vereniging verwacht dat in 2015 de investering is terugbetaald.

Groot voordeel voor de vereniging is dat via sponsoren en kundige vrijwiligers de kosten beperkt kunnen worden. Belangrijk is ook medewerking van de gemeente als de daken geen eigendom zijn van de vereniging.

Met de druk vanuit de gemeenten met bezuinigingen op de subsidies, zijn verenigingen in staat zelf ook een steentje bij te dragen voor het millieu en hun eigen energielasten. Wilt u meer weten over het draaiboek en aandachtspunten voor basisscholen of verenigingen neem contact op met Ton Jansen 0614197373.

Klik hier voor stukje van de vereniging zelf